Movie przy jedzeniu – kino w kuchniach Hotelu Forum

DSC_0496
To może być jedyna okazja, by obejrzeć filmy w tak klimatycznej lokalizacji. 3 kulinarne pozycje w dawnych kuchniach Hotelu Forum.  Nieźle, prawda?

21 czerwca o 21:00 rozpocznie się drugi już maraton dokumentów kulinarnych pod szyldem festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest.

Bilety do kupienia w barze Forum Przestrzenie. 25zł w przedsprzedaży, 30zł w dniu projekcji.


 

Do zobaczenia będą:

–  „Wtajemniczeni”, reż. Maciej Kowalczuk, Polska, ‘45 + spotkanie z reżyserem
O swoim niezwykłym kulinarnym doświadczeniu opowiadają Rene Redzepi, Albert Adria, Wojciech Amaro i inni znani szefowie kuchni, którzy w ramach projektu „Cook it Raw” przyjechali smakować Suwalszczyznę.
Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, po raz trzeci uznany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca?
Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Odpowiedzi są tylko dla wtajemniczonych.

– „Make hummus not war”, reż. Trevor Graham, Australia, ‘77
„Make Hummus Not War” w reżyserii australijskiego podróżnika i dokumentalisty Trevora Grahama zaczyna się podobnie, jak setki innych filmów i relacji telewizyjnych z obszaru objętego konfliktem izraelsko-palestyńskim: od obrazów wybuchów i walk ulicznych. Szybko jednak reżyser rezygnuje z tej tematyki i kieruje swe kroki do klimatycznych małych knajpek i rodzinnych restauracyjek na ulicach Jerozolimy, Beirutu, Tel Avivu i Nowego Jorku, rozbrzmiewających dźwiękami lokalnej muzyki i pachnących zatarem, szafranem i curry, by w pełen uroku i bezpretensjonalnego poczucia humoru sposób pokazać, że pokój ponad podziałami jest możliwy. Właśnie przy stole.

– „Smakując Północ” (Looking North for a gastronomic revolution), reż. Pierre Deschamps, Dania, ‘52
Kopenhaska Noma to jedna z najlepszych restauracji na świecie. Rene Redzepi, szef kuchni Nomy, zorganizował spektakularne wydarzenie kulinarne, na które zaprosił kolegów po fachu.
W kuchni spotkało się 15 cenionych szefów kuchni, którzy wspólnie posiadają 20 gwiazdek Michalina. Wśród gości znaleźli się m.in. Alain Passard, Carlo Cracco i Massimo Bottura. Mistrzowie spędzili w Nomie dwa dni, podczas których mieli zorganizować przyjęcie pełne dań rozpływających się w ustach. Jednak zostały im narzucone pewne reguły. Każdy z nich miał przyrządzić potrawę, która reprezentowałaby jego spojrzenie na duńską kuchnię, wykorzystując jedynie lokalne produkty. Na przyjęcie zaproszono także krytyków kulinarnych, piszących do takich tytułów, jak „Le Figaro”, „The Time Magazine”, włoski „GQ”, szwedzki „Gourment Magazine” czy „Harpers Bazar”. Uchodzą oni za „postrach restauratorów” na całym świecie. Ich zadaniem była ocena pracy mistrzów. Zaserwowane potrawy przekroczyły oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s